10 tipov pre udržanie auta v top stave

mechanik skrutkuje súčiastku v motore auta s momentovým kľúčom

7 minút čítania

V dnešnej uponáhľanej dobe, kedy sme zväčša zaneprázdnení prácou, rodinnými povinnosťami alebo zábavou, nám starostlivosť o auto môže pripadať ako zbytočnosť, no je dôležité si uvedomiť, že správna starostlivosť môže predĺžiť životnosť vášho vozidla, zvýšiť jeho bezpečnosť a zachovať hodnotu na dlhú dobu. Tu je desať dôležitých tipov, ktoré vám pomôžu udržať váš automobil v najlepšom stave.

1. Pravidelná údržba

Pravidelné servisné prehliadky sú kľúčové pre udržanie správneho chodu motora a stavu vášho vozidla. Profesionálny mechanik môže identifikovať potenciálne problémy ešte predtým, než sa stanú vážnymi. Výmena oleja, filtrov, súčiastok brzdového systému a iných dôležitých komponentov by sa mala robiť pravidelne a podľa odporúčaní výrobcu, prípadne ak mechanik uzná za vhodné, vzhľadom na nejaké malé poškodenie, prípadne opotrebenie každodenným používaním.

2. Včasná oprava

Drobné problémy môžu často viesť k väčším komplikáciám, ak sa nenechajú včas opraviť. Počúvajte svoje auto – ak počujete nezvyčajné zvuky, cítite zmenu v riadení alebo pociťujete iné problémy, neváhajte ich riešiť čo najskôr. Ak je auto v záruke a nie ste si vedomý výraznejšieho poškodenia alebo nehody, môžete byť kľudný, pravdepodobne bude závada napravená v rámci záruky.

3. Kontrola pneumatík

Správny tlak vzduchu v pneumatikách zabezpečuje nielen optimálnu spotrebu paliva, ale aj lepšiu priľnavosť pneumatiky na cestu a tým pádom lepšiu kontrolu nad vozidlom. Pravidelná kontrola hĺbky dezénu a opotrebenia pneumatík pomôže predísť nebezpečným situáciám na cestách. Rovnako aj pri rodinnej dovolenke alebo prevážaní väčšieho nákladu 

4. Ochrana pred vonkajšími vplyvmi

Slnečné lúče, dážď, sneh a soľ na cestách môžu poškodiť lak a povrch vášho auta. Pravidelné umývanie odstráni nečistoty, kyseliny a soli, zatiaľ čo voskovanie, prípadne keramická vrstva chráni lak pred UV žiarením a poveternostnými vplyvmi. O takomto type ochrany sme si povedali viac tu: https://www.i-auto.sk/clanok/keramicka-ochrana-laku-trend-alebo-skutocna-ochrana/

5. Čistenie interiéru a klimatizácie

Udržiavanie čistého interiéru nie je len otázkou estetiky, ale aj pohodlia. Prach a nečistoty môžu spôsobiť alergie a nepriaznivo ovplyvniť kvalitu vzduchu vo vozidle. Pravidelné vysávanie, utieranie prachu, nečistôt a dezinfekcia klimatizácie sú dôležité.

6. Správna jazda

Agresívna jazda zvyšuje opotrebenie motora, brzdového obloženia a podvozku. Prudké zrýchlenia a následne brzdenie, zvyšujú spotrebu paliva a znižujú životnosť komponentov. Hladká jazda a správne používanie bŕzd a plynového pedálu sú ekonomickejšie a udržia váš automobil v lepšom stave. Je samozrejme na vás, aký typ jazdy zvolíte, pretože je rozdiel viezť rodinu na víkendovú chatu a iné, keď si potrebujete vyvetrať hlavu a ako sa hovorí, vyhnať pavúkov z výfuku. Paradoxne aj veľmi pomalá jazda môže motoru uškodiť viac, pokiaľ sa jedná o vysoko-objemové agregáty, ktoré si občas zaslúžia dynamickú jazdu. Tá aktívne zabraňuje aj hromadeniu karbónových nánosov v ústrojenstve vozidla.

7. Náhradné diely

Pri výmene dielov nešetrite kvalitou. Originálne náhradné diely sú navrhnuté tak, aby dokonale zapadali a fungovali s vaším autom. Kvalitné diely zaručia bezproblémový funkčnosť a dlhú životnosť. Naopak neoriginálne diely môžu spôsobiť problémy hneď pri montáži, alebo neskôr a pri nesprávnom zaobchádzaní môžu poškodiť riadiacu jednotku, prípadne elektriku v aute, čo už môže byť drahá záležitosť.

8. Kontrola kvapalín

Hladiny oleja, chladiacich kvapalín či brzdovej kvapaliny by mali byť pravidelne kontrolované. Nedostatočné množstvo alebo nekvalitné kvapaliny môžu viesť k vážnym problémom. Olej je dôležitý pre chod motora rovnako ako je pre človeka voda. Pri nízkej hladine oleja prípadne ak nebol dlho menený, je riziko, že motor sa zadrie. Vtedy vám väčšinou neostáva nič iné, ako kúpiť nový. Rovnako chladenie motora je obzvlášť dôležité. Prehrievanie môže spôsobiť rovnako nezvratné poškodenie a také už nie je lacnou záležitosťou.

9. Garáž

Ak máte doma luxusné auto, prípadne nejakú špecialitku, alebo si len veľmi vážite vaše vozidlo, je namieste parkovať ho v garáži. Nie vždy to je samozrejme možné, no garáž zabezpečí pre vaše auto ďalší stupeň ochrany pre zlodejmi ale aj pred poveternostnými vplyvmi, UV žiarením, či znečistením. Garážované autá majú spravidla vždy vyššiu hodnotu, čo môže byť veľkým plusom pri prípadnom predaji.

10. Doklady a poistenie

Dôležité dokumenty, ako sú servisné záznamy, návod na použitie a poistné dokumenty udržujte v poriadku. Servisná knižka môže pozitívne ovplyvniť cenu pri predaji a prípadne aj uľahčiť reklamácie v rámci záruky, či servisné úkony v iných servisných strediskách v prípade potreby. Poistenie je rovnako dôležitou súčasťou vlastníctva vozidla a netreba naňho zabúdať. Obzvlášť na povinné zmluvné poistenie alebo PZP. To je zo zákona povinné a častokrát vám vie ušetriť mnoho peňazí a vrások na čele v prípade nehody. Druhým veľmi obľúbeným typom poistenia je havarijné poistenie, ktoré síce nie je povinné, no v prípade nových áut sa určite odporúča. Aj v prípade vážnejších nehôd, krádeže alebo stretu s lesnou zverou dokáže havarijná poistka pokryť veľkú časť nákladov na opravu.

Všetky články