Keramická ochrana laku: trend alebo skutočná ochrana?

nanášanie keramickej vrstvy na lak auta v detailingovom štúdiu

6 minút čítania

Určite ste už aj vy počuli o keramickej ochrane laku auta. Tento spôsob sa teší stále väčšej popularite medzi milovníkmi áut ale aj medzi bežnými ľudmi. Poďme si na začiatok povedať, čo to vlastne keramická ochrana je, akým spôsobom sa aplikuje a ako veľmi je odolný voči vonkajším vplyvom a poškodeniu.

Keramická ochrana laku auta je moderná a vysokoúčinná metóda ochrany povrchu vozidla. Ide o proces, pri ktorom sa na povrch laku nanáša tenká vrstva prevažne oxidom kremičitým. Táto vrstva tvorí ochranný štít, ktorý zabraňuje menším škrabancom, či vlásočniciam, korózii, znečisteniu, UV žiareniu a iným vonkajším vplyvom, ktoré môžu poškodiť lak auta. Takáto ochrana samozrejme povrch auta neochráni pred silnejším mechanickým poškodením či pri autonehode. 

Mnohí prirovnávajú keramickú ochranu ku vosku čo je chyba. Zásadný rozdiel je v aplikácií, trvácnosti, účinnosti a zložení. Vosk má za úlohu oživiť farbu a lesk laku, dokáže mierne odpudzovať vodu či nečistoty, no vydrží len zopár týždňov. Na druhú stranu taká kvalitná keramická vrstva dokáže chrániť lak až po dobu niekoľkých rokov, ak samozrejme aplikáciu prenecháte odborníkom. Poďme sa pozrieť na niektoré mýty a fakty.

Aplikáciu keramickej ochrany zvládnem aj doma.
Môžete to skúsiť, ale budú to v 99% prípadoch vyhodené peniaze, vrásky na čele a premrhaný čas. Pre maximálnu účinnosť a dlhú trvácnosť je jeden z najdôležitejších aspektov kvalita samotnej ochrany, ale hlavne aplikácia. O tú sa postarajú odborníci v detailingovom štúdiu, kde vám poradia aký typ ochrany použiť, či je vhodné ju použiť na celé auto alebo len na určité časti auta, ktoré sa napríklad najčastejšie poškodia alebo zašpinia. Rovnako zabezpečia profesionálne nanesenie keramickej ochrany, kedy je nevyhnutné dodržať prísny postup, teplotu a vlhkosť vzduchu keďže počas aplikácie dochádza ku chemickej reakcií na povrchu karosérie. Nanesená vrstva sa pomaly mení z tekutej na formu gélu, ktorý následne tvrde, čím sa vytvorí kryštalická látka a teda finálny produkt. 

Auto s aplikovanou ochranou netreba umývať.
Ďalší veľmi rozšírený mýtus. Je pravda, že ochranná vrstva je hydrofóbna, a teda odpudzuje vodu a sneh, ťažšie sa na ňu usadia nečistoty, no opak je pravdou a aj takto ochránenú karosériu je potrebné pravidelne umývať, pretože napríklad taká soľ počas zimy, kyslé dažde, či iné nečistoty dokážu ochrannú vrstvu znehodnotiť a znížiť jej funkčnosť.

Keramická vrstva ochráni pred ohňom

Je faktom, že keramická ochrana výborne chráni lak pred UV žiarením. Správne aplikovaná ochrana aktívne zabraňuje oxidačným procesom, ktoré sa vytvárajú pod vplyvom vysokej teploty a slnečných lúčov na povrchu auta.

Keramika vydrží navždy

Pri správnej údržbe, pravidelnom umývaní a samozrejme bez mechanického poškodenia môže takáto ochrana vydržať aj 5 rokov. Následne je možné ochrannú vrstvu odstrániť a aplikovať novú, čo samozrejme tiež ponecháme na odborníkov v detailingovom štúdiu. 

Odolnosť voči chemikáliám

Aj napriek vysokej účinnosti keramickej vrstvy je pri umývaní nevyhnutné používať kvalitnú autokozmetiku a pH neutrálne šampóny. Tak sa vyhnete nežiadúcim efektom, ktoré môžu poškodiť ochranu, rovnako ako vtáčí trus, či kyslé dažde.

Samozrejme takáto ochrana nie je lacná záležitosť, no je dobré zvážiť aplikáciu ochrany napríklad na nové autá s metalickým lakom, prípadne na časti auta, ktoré bývajú častejšie znečistené, prípadne môžu byť časom poškodené vplyvom solí a kamienkov.

Všetky články