Úver alebo lízing?

klient podpisuje zmluvu

6 minút čítania

Ak ste sa rozhodli zaobstarať si vysnívané auto, existujú možnosti, ako ho zafinancovať, aj keď nechcete naraz minúť veľký obnos peňazí. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na najpopulárnejšie formy financovania akými sú úver a lízing. 

Ako funguje úver?

Ide spravidla o bezúčelovú pôžičku od banky. V súčasnosti takmer každá banka ponúka takýto typ úveru za určité podmienky. Hlavná výhoda kúpy auta cez bezúčelový úver je pomerne rýchly proces vybavenia, nie je potrebné platiť zálohu alebo preddavok a auto je po zaplatení a prihlásení auta výlučne vo vašom vlastníctve. Následne už len po „kúskoch“ auto splácate na základe dohodnutých podmienok v zmluve. Ide o výšku splátky, ktorú si do určitej miery viete zvoliť tak, aby ste ju vedeli bez problémov splácať, od nej sa odvíja aj dĺžka splácania. Väčšinou je to okolo 8 rokov. Ďalší dôležitý parameter je výška úrokovej sadzby, ktorá rovnako do určitej miery ovplyvňuje výšku splátky. Je to akási forma odplaty za požičanie peňazí od banky.

Ako funguje lízing?

Ak si z nejakého dôvodu nemôžete dovoliť úver alebo sa jednoducho nechcete zadlžovať, alternatívou pre vás je lízing. Ten je výhodný aj v prípade, že ročne najazdíte veľa kilometrov. Hlavný rozdiel oproti úveru je vlastníctvo auta. Lízingová spoločnosť kúpi vaše vysnívané auto a za vopred dohodnutých podmienok vám ho bude prenajímať. Ako „zálohu“ zaplatíte lízingovej spoločnosti akontáciu, väčšinou vo výške 10 % – 20 % a následne splácate vopred dohodnutú sumu. Celková výška lízingu, respektíve výška mesačnej platby závisí od ceny auta, počtom najazdených kilometrov, poistky ale aj dĺžky užívania vozidla (lízingovej zmluvy). Po ukončení lízingovej zmluvy máte väčšinou prednostné právo na odkúpenie vozidla za dohodnutú sumu.

Hoci lízing vozidla prináša isté nevýhody, ako napríklad povinnosť uzatvoriť havarijné poistenie vo s vinkuláciou v prospech lízingovej spoločnosti či nutnosť auto poistiť havarijnou poistkou, existujú scenáre, kedy je takáto alternatíva výhodnejšia. V rámci lízingových splátok je často zahrnutá aj platba povinného zmluvného poistenia alebo aj PZP, splátka havarijnej poistky a poistenie zodpovednosti voči tretím osobám, čo môže byť nakoniec pohodlnejšie a vy tak nemusíte platiť veľkú sumu naraz. Výhodou je aj to, že pri posudzovaní príjmu žiadateľa zohľadňuje lízingová spoločnosť predovšetkým jeho mesačný príjem, nie však komplexnú finančnú situáciu a existujúce záväzky. Pre mnohých vodičov, hlavne tých s nižším príjmom, alebo pre tých, ktorým banka zamietla pôžičku vzhľadom na existujúce iné záväzky môže byť lízing auta výhodnou alternatívou.

Aký je rozdiel medzi finančným a operatívnym lízingom?

Finančný lízing je v skratke forma prenájmu vozidla, kedy sa prenájomca po ukončení zmluvy stáva vlastníkom auta a počas prenajímania je zodpovedný za financovanie všetkých poistiek a za údržbu vozidla.

Operatívny lízing je naopak prenájom vozidla, kedy sa prenájomca nechce stať majiteľom auta po ukončení zmluvy a navyše nemusí platiť za údržbu auta a dokonca ani poistku, či už ide o PZP alebo havarijnú poistku. V niektorých prípadoch je možné, že lízingová spoločnosť bude zabezpečovať aj iné služby, napríklad diaľničnú známku, či mýtne poplatky. Toto všetko môže byť v réžii lízingovej spoločnosti, ktorá je aj po ukončení zmluvy naďalej majiteľom vozidla.


Porovnanie spôsobov financovania

Parametre a podmienkyVýhodnejší spôsob financovania
Nemám vlastné financieúver
Chcem byť vlastníkom vozidlalízing
Nechcem mať starosti s administratívoulízing
Poistku si chcem vybaviť sámpodľa ponuky lízingovej spoločnosti

Je dobré uvedomiť si, že každá z alternatív má svoje pre a proti. Je už na vás, na vašich možnostiach a preferenciách, ktorý typ kúpy auta bude pre vás vhodnejší. Ak vám nevadí viac administratívy spojenej s prihlasovaním auta a vybavovaním poistiek, ale napríklad nemáte našetrené vlastné peniaze a máte dobrú finančnú situáciu, čo sa týka príjmov a záväzkov, úver je vhodná možnosť. Ak naopak máte nasporenú nejakú sumu a nie je pre vás prioritou auto vlastniť, ale napríklad využiť ho na maximum a nepáliť čas s administratívou, lízing je určite vhodná alternatíva. Ak sa stále neviete rozhodnúť, neváhajte nás kontaktovať na tel. č. +421 948 777 567 alebo +421 948 888 567 a my vám veľmi radi pomôžeme s vhodným zvolením financovania.

Všetky články