Jazdené alebo nové vozidlo?

autá značky audi v autosalóne

6 minút čítania

Pri rozhodovaní o nákupe nového vozidla sa často ocitáme pred dôležitou otázkou: kúpiť jazdené auto alebo radšej nové? Obidve možnosti majú svoje výhody a nevýhody, preto je dôležité dôkladne zhodnotiť svoje potreby a predstavy o vozidle. V tomto článku sa pozrieme na rôzne faktory, ktoré by sme mali zvážiť pri rozhodovaní medzi novým autom a jazdeným.

Výhody jazdeného auta

Najväčšou výhodou jazdeného vozidla je určite cena. Jazdené vozidlá majú nižšiu počiatočnú cenu ako nové autá, čo môže byť lákavé pre tých, ktorí majú obmedzený rozpočet, keďže nové autá môžu mať dvoj, až trojnásobnú cenu. Ďalším plusom môže byť aj fakt, že o jazdených autách existuje viac informácií. Mnoho majiteľov zdieľa svoje skúsenosti online, čo vám môže pomôcť pri výbere spoľahlivého auta bez nepríjemných prekvapení. Taktiež, pri jazdených autách už viete, aké problémy s nimi predošlí majitelia zažili, a budete tak vedieť, s čím treba rátať a na čo si dať pozor. 

Preto je dôležité kupovať vozidlá od overených predajcov akým je aj i-Auto. Naša spoločnosť je na trhu už od roku 2008 a za túto dobu sa nám podarilo vybudovať si silnú pozíciu na trhu jazdených a nových vozidiel, o čom svedčí aj množstvo spokojných zákazníkov. Naše jazdené vozidlá v ponuke podliehajú prísnym kritériám. Samozrejmosťou je aj úplná servisná história. 

Z finančného hľadiska je jazdené auto lacnejšie aj napríklad na povinné zmluvné poistenie, havarijné poistenie a prvé prihlásenie.


Výhody nového auta

Kúpa nového auta prináša so sebou niekoľko zrejmých výhod. Jednou z najväčších je istota ohľadom stavu vozidla. Nové auto prichádza spravidla z výroby, prípadne showroomu, bez minulých problémov a nehôd, takže jeho technický stav je takmer stopercentný. Navyše, na nové autá často výrobcovia poskytujú rozšírenú záruku, čo vám dáva väčší pocit bezpečia až na 4-7 rokov, podľa výrobcu a modelu. 

Ďalšou veľkou výhodou nových áut sú moderné technológie akými sú napríklad laserové adaptívne svetlomety, ktoré neosvetľujú protiidúce autá no zároveň ponúkajú svetelné divadlo okolo neho a tým pridávajú na bezpečnosti. Ďalej sú to pokročilé asistenčné systémy, ktoré dokážu aktívne zabrániť kolízií, keď vy nestihnete zareagovať, či sledovať okolie auta pri parkovaní a upozorniť na prekážku, či napríklad chodcov, ktorí sú zapozeraní do mobilného telefónu. 


Kúpa vozidla z ekologického hľadiska

Z ekologického hľadiska je vo všeobecnosti lepšie zvoliť nové vozidlo s modernými technológiami. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je to tak:

Nižšie emisie 

Nové vozidlá často spĺňajú prísnejšie emisné normy, ktoré sú zamerané na zníženie produkcie výfukových plynov. Staršie vozidlá, najmä tie, ktoré nevyhovujú najnovším normám, môžu emitovať viac škodlivých látok, ktoré negatívne ovplyvňujú ovzdušie a prispievajú aj k zmene klímy.

Lepšia palivová efektívnosť

Moderné technológie v nových vozidlách často vedú k lepšej palivovej efektívnosti, čo znamená nižšiu spotrebu paliva a zníženú produkciu emisií skleníkových plynov no zároveň aj nižšie opotrebenie súčastí motora. 

Pokrok v elektrifikácii

Ak hľadáte ekologickú alternatívu, nové elektrické alebo hybridné vozidlá môžu byť výbornou voľbou. Elektrické vozidlá emitujú nulové emisií a ich ekologický prínos sa zvyšuje, ak sa vyrábajú s využitím obnoviteľných zdrojov energie.

Rozhodnutie medzi novým autom a jazdeným vozidlom je komplexným procesom, pri ktorom je dôležité zvážiť mnoho faktorov. Nové autá prinášajú istotu, modernú technológiu a dlhšiu záruku, no sú zároveň finančne náročnejšie. Na druhej strane jazdené autá sú cenovo dostupnejšie, a ak si vyberiete správne, môžete získať spoľahlivé vozidlo so zachovaným výkonom.

Nakoniec, je dôležité je vybrať si vozidlo, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám, životnému štýlu a financiám.

Všetky články