Dovoz auta

čierne mpv auto naložené na prívesnom vozíku

7 minút čítania

Aj keď slovenský trh s ojazdenými vozidlami je relatívne rozsiahly, mnohí motoristi preferujú import zo zahraničia. Dovážané vozidlá spravidla znamenajú lepší technický stav, väčší výber a častokrát aj výhodnejšie ceny. Ak aj vy zvažujete možnosť zakúpenia vozidla zo zahraničia, mali by ste si zvážiť viaceré faktory.

Medzi najpopulárnejšie krajiny, odkiaľ obyvatelia Slovenska importujú autá, patria Nemecko, Česká republika, Poľsko a Rakúsko. Samozrejme, je možné dovážať auto takmer z akejkoľvek krajiny sveta. Avšak vždy je dobré si zvážiť či je tento krok finančne výhodný. Dovážať vozidlo cez polovicu sveta môže byť pomerne nákladné a pokiaľ nejde o niečo veľmi špecifické alebo exkluzívne, väčšinou sa to finančne neoplatí.

Lepší technický stav vďaka pravidelnému servisu

Jazdené vozidlá pochádzajúce predovšetkým z Nemecka a Rakúska sa vyznačujú tým, že väčšinou sú vo veľmi dobrom technickom stave. Ich majitelia im zabezpečujú pravidelný servis v autorizovaných servisoch a autá sú častokrát garážované. Okrem toho, cesty v týchto krajinách sú v lepšom stave ako u nás a tým pádom podvozky sú menej opotrebené a nápravy tuhšie.

Zahraničné online bazáry prinášajú širší výber. Môže sa stať, že na Slovensku nenájdete presne taký model vozidla, po ktorom túžite. V takom prípade je dovoz zo zahraničia jedinou vhodnou alternatívou. Navyše, niektoré jazdené autá sú vďaka rozsiahlejšiemu výberu v zahraničí dostupné za výhodnejšie ceny než na domácom trhu.

Vopred si overte stav vozidla

Ak sa ti podarí na zahraničnom bazárovom portáli naraziť na tvoje vytúžené auto, v prvom rade si poriadne over jeho stav a je na mieste vyhliadnuť si v rovnakej lokalite viac áut, ktoré spĺňajú vaše požiadavky. Cestovať niekoľko hodín do Nemecka a následne zistiť, že to jedno auto sa nezhoduje s vašou predstavou a údajmi uvádzanými v inzeráte rozhodne nie je príjemné. Vždy je dobré sa s predajcom vopred skontaktovať telefonicky, zistiť čo najviac informácií a pokojne si od neho vyžiadať viac fotiek.

Ak je predávajúci seriózny, bez problémov zodpovie na všetky otázky a poskytne ďalšie fotky. Problémom však môže byť jazyková bariéra. Ak sa neviete dobre dorozumieť, radšej si na pomoc zoberte človeka, ktorý daný jazyk dobre ovláda.


Prihlásenie auta
Po tom, ako sa s majiteľom dohodnete na cene, auto musíte ísť spolu odhlásiť na dopravný inšpektorát. Tam je potrebné vybaviť aj prevozné značky, vďaka ktorým budete môcť auto priviezť na Slovensko. Súčasťou týchto značiek je väčšinou aj povinné zmluvné poistenie. Ak budete mať možnosť auto prevážať na prívesnom vozíku, prevozné značky nebudú potrebné. Po dovezení auta na Slovensko je potrebné myslieť na ďalšie povinnosti.

  1. V prvom rade je potrebné zariadiť úradný preklad technického preukazu a kúpno-predajnej zmluvy alebo faktúry.
  2. Následne je potrebné absolvovať kontrolu originality. Ak je auto staršie ako 4 roky, je potrebné prejsť aj technickou a emisnou kontrolu. V prípade, že už tieto kontroly auto absolvovalo v inom štáte, môžete si nechať úradne preložiť existujúce protokoly a kontroly už na Slovensku vykonať nemusíte
  3. Následne je potrebné uhradiť poplatok, ktorý potvrdzuje prevzatie zodpovednosti za nakladanie s odpadom pochádzajúcim z vozidla.
  4. Ďalším krokom je návšteva okresného úradu, ktorému je potrebné predložiť žiadosť o uznanie typového schválenia.
  5. Posledným krokom je povinné zmluvné poistenie, prihlásenie auta na dopravnom inšpektoráte a absolvovanie technickej a emisnej kontroly (týka sa len auta, ktoré je staršie ako 4 roky).

Kedy sa dovoz oplatí
Všetky administratívne poplatky s ktorými treba počítať sa pohybujú okolo 340 €, treba však rátať aj s registračnou daňou pri prihlásení, ktorej výška závisí od veku auta a výkonu motora. Pohybuje sa od 33 € až po 3 900 €. Po 1.7. 2023 ušetríte na základe nového cenníka v prípade výkonu motora do 176kW, naopak nad 176kW si priplatíte od cca 200 až 900 € viac.

Je dôležité zvážiť si všetky náklady a čas strávený hľadaním, kúpou a následným dovozom auta, či bude nakoniec takáto kúpa výhodná a či nebude pre vás komplikovaná a stresujúca. V prípade, že si netrúfate na dovoz po vlastnej osi, veľmi radi vám celý proces zastrešíme. Stačí ak vyplníte formulár https://www.i-auto.sk/auto-na-mieru/ prípadne nás kontaktujte na číslach +421 948 888 567 alebo +421 948 777 567.

Všetky články