Ceny náhradných batérií do elektromobilov

nabíjanie elektromobilu

4 minúty čítania

Súčasné elektrické vozidlá sa výrazne zameriavajú na kvalitu batérie, ktorá predstavuje kľúčový komponent. Jej vlastnosti ako kapacita, hmotnosť, rýchlosť nabíjania a tepelný manažment majú významný vplyv na výkon a jazdné vlastnosti vozidla. No je dôležité mať na pamäti, že trakčná batéria patrí medzi najdrahšie súčasti elektromobilov, čo zvyšuje ich nákupnú cenu a znižuje ichj dostupnosť pre bežných spotrebiteľov.

Je pravda, že v prípade elektromobilu sú náklady na pravidelný servis nižšie, nakoľko nie je potrebné pravidelne servisovať motorovú časť a rovnako viete slušný balík peňazí ušetriť na nabíjaní namiesto tankovania pohonných hmôt, ktoré nie sú v dnešnej dobe najlacnejšie. Ušetrené peniaze na spomenutých úkonoch sa ale nakoniec môžu odzrkadliť na cene batérie, ak vám vyprší záruka a vaše auto bude nevyhnutne potrebovať novú batériu. V prípade vozidiel so spaľovacími motormi je možné za primerané servisné náklady udržiavať vozidlo v dobrom stave po dlhšiu dobu aj po uplynutí záručnej doby, čo prispieva k zachovaniu jeho hodnoty. 

Priemerná dĺžka záruky na elektromobily, ktorú ponúkajú výrobcovia, je 8 rokov, prípadne od 180 000 do 250 000 najazdených kilometrov. Je dôležité poznamenať, že bežný spotrebiteľ najazdí spomínaný počet kilometrov etš pred uplynutím záručnej doby, a tak zostávajú všetky náklady spojené s užívaním vozidla na ňom. Vzhľadom na súčasné ceny akumulátorov sa vynára otázka, či je rozumné investovať viac do elektromobilu, ktorý má desať rokov, alebo popremýšľať nad kúpou nového s plnou zárukou. 

Známy nemecký časopis sa pokúsil nájsť odpoveď na túto otázku priamo u výrobcov elektromobilov. Prekvapujúco nie všetky značky boli ochotné tieto informácie poskytnúť. To by mohlo naznačovať, že niektorí výrobcovia ich úmyselne zatajujú, aby neodradili potenciálnych zákazníkov. Z iného uhla pohľadu by to mohlo byť vnímané ako zavádzanie spotrebiteľa.

Niektorí výrobcovia boli transparentnejší, čo sa týka zverejnenia ceny. Najpresnejšie údaje poskytol Mercedes-Benz, ktorý uviedol, že najlacnejšia batéria pre model EQB stojí 18 739,50 EUR, zatiaľ čo najdrahšia batéria pre model EQS má cenu 29 257,80 EUR. Naopak, Tesla, Audi, Opel a Fiat ceny náhradných batérií nezverejnili, pričom každá z týchto značiek sa nejakým spôsobom snažila vyhnúť prezradeniu ceny.

Nižšie sa pozrieme na zoznam cien akumulátorov pre jednotlivé modely. Je však dôležité poznamenať, že uvedené ceny zahŕňajú iba cenu samotného komponentu a nezahŕňajú náklady na prácu v servise. Taktiež je dôležité mať na pamäti, že tieto ceny sú aktuálne a môžu sa v budúcnosti meniť, pričom s rozvojom elektromobility, inovácii a technológii by sa mohli znížiť. Avšak dnes je investícia do elektromobilu „z druhej ruky“ potenciálne spojená s vyšším rizikom budúcej výraznej investície do novej batérie, prípadne opravy mimo záručnej doby.

Značka elektromobiluCena novej batérie v EUR
AudiNeuvádza
BMWOd 12 000 
Dacia6770
FiatNeuvádza
HondaOd 7300
HyundaiOd 20 000 
KiaOd 6000
Mercedes-benzOd 18 700 do 30 000 
NissanOd 10 300
OpelNeuvádza
Renault Od 4500 do 9000
SmartCca 6550
TeslaNeuvádza
VolkswagenOd 10 000 do 20 000 
VolvoCca 38 000 
Všetky články